måndag 17 januari 2011

Ljus kavring

Bakade även kavring idag, ett recept från Bergströms baksida. Jag valde ljus sirap i stället för mörk då jag inte hittat kravmärkt mörk sirap ännu.


















Mängd: 2 bröd
Ugn: 175°C, 45 min

Ingredienser

Dag 1
♥ 3,5 dl kravmärkt rågmjöl
3,5 dl vatten
½ msk salt
½ msk stött brödkummin

Dag 2
25 g jäst
1 3/4 dl vatten, 37°C
♥ 3,5 dl kravmärkt rågmjöl

Efter 4h
1 dl ljus kravmärkt sirap
5 dl kravmärkt rågsikt
3,5 dl kravmärkt vetemjöl
0,5 msk soya

Dag 1 blandar durågmjöl, salt och brödkummin med vatten och rör om ordentligt. Täck degbunken med plastfolie och ställ dragfritt i rumstemperatur.

Dag 2 värmer du vattnet till 37°C och rör ut jästen. Blanda jästblandningen med rågmjöl och degen från dag 1. Bearbeta ställ sedan för jäsning under bakduk i 4 timmar.

Efter 4 timmar så blandar du i sirap, soya, rågsikt och vetemjöl i degen och knådar den ordentligt tills den blir smidig och fin, åtminstone 7 minuters handknådning. Låt den jäsa i ren degbunke under bakduk i 30 minuter.

Dela degen i två delar, forma till limpor och lägg i smorda brödformar. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Sätt ugnen på 175°C. Grädda i 45 minuter mitt i ugnen och lägg en plåt över formarna så att bröden inte höjer sig och får en fin form.

Ta ut bröden och pensla dem med vatten. Låt vattnet torka in och vält sedan ur bröden ur formarna. Låt dem svalna inlindade i bakduk och kallna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar