lördag 22 januari 2011
Lax- och parmesanpaj med kall citronsås
Lax- och parmesanpaj
Mängd: 4 portioner
Ugn: 225°C, 10+30 min
Pajskal
♥ 2 dl kravmärkt vetemjöl special
♥ 1 dl kravmärkt grahamsmjöl
♥ 125 g kravmärkt smör
3 msk vatten
♥ 1 kravmärkt vitlöksklyfta
1 krm salt
Fyllning
♥ 2 frysta kravmärkta laxbitar (ca 280 g)
♥ 8 bitar fryst kravmärkt bladspenat
♥ 1 kravmärkt rödlök
♥ 1 kravmärkt tomat
♥ ½ kravmärkt citron
♥ kravmärkt smör
salt
Äggstanning
♥ 3 kravmärkta ägg
♥ 2½ dl kravmärkt gammaldagsmjölk
♥ ½ dl kravmärkt tjockgrädde
♥ 100 g grovriven kravmärkt parmesan
3 msk gräslök
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
Blanda samman mjöl och salt. Pressa vitlöksklyftan i vattnet och rör ner i mjölblandningen. Dela smöret i mindre bitar och arbeta in det i mjölet tills det blir en fin deg. Tryck ut den i en rund pajform och vik över ugnsfolie över kanterna så att de inte sjunker ner under förgräddningen. Grädda skalet i mitten av ugnen i 10 minuter.
Förkoka laxen ett par minuter och skölj den under kallt vatten. Fräs spenaten i smör så att den smälter tillsammans med skivad rödlök. Salta litegrann. Vispa samman ägg, mjölk, grädde, salt och svartpeppar. Rör ner osten (spara lite till topping) och gräslöken.
Häll i spenat- och lökfräset i pajskalet. Fördela laxen ovanpå och salta lite. Pressa över citron och häll sedan över äggstanningen och skiva tomat som läggs ovanpå. Toppa med lite riven parmesan. Grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter.
Kall citronsås
♥ 2 dl kravmärkt creme fraiche
♥ 4 msk kravmärkt färskpressad citron
rikligt med svartpeppar
salt
Rör ihop och njut! =)
Etiketter:
dagens rätt,
fisk,
kalla såser,
lax,
recept
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar