lördag 22 januari 2011

Lax- och parmesanpaj med kall citronsås

















Lax- och parmesanpaj

Mängd: 4 portioner
Ugn: 225°C, 10+30 min

Pajskal
2 dl kravmärkt vetemjöl special
1 dl kravmärkt grahamsmjöl
125 g kravmärkt smör
3 msk vatten
1 kravmärkt vitlöksklyfta
1 krm salt

Fyllning
2 frysta kravmärkta laxbitar (ca 280 g)
♥ 8 bitar fryst kravmärkt bladspenat
♥ 1 kravmärkt rödlök
1 kravmärkt tomat
½ kravmärkt citron
kravmärkt smör
salt

Äggstanning
3 kravmärkta ägg
2½ dl kravmärkt gammaldagsmjölk
½ dl kravmärkt tjockgrädde
100 g grovriven kravmärkt parmesan
3 msk gräslök

½ tsk salt
1 krm svartpeppar

Blanda samman mjöl och salt. Pressa vitlöksklyftan i vattnet och rör ner i mjölblandningen. Dela smöret i mindre bitar och arbeta in det i mjölet tills det blir en fin deg. Tryck ut den i en rund pajform och vik över ugnsfolie över kanterna så att de inte sjunker ner under förgräddningen. Grädda skalet i mitten av ugnen i 10 minuter.

Förkoka laxen ett par minuter och skölj den under kallt vatten. Fräs spenaten i smör så att den smälter tillsammans med skivad rödlök. Salta litegrann. Vispa samman ägg, mjölk, grädde, salt och svartpeppar. Rör ner osten (spara lite till topping) och gräslöken.

Häll i spenat- och lökfräset i pajskalet. Fördela laxen ovanpå och salta lite. Pressa över citron och häll sedan över äggstanningen och skiva tomat som läggs ovanpå. Toppa med lite riven parmesan. Grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter.

Kall citronsås

2 dl kravmärkt creme fraiche
4 msk kravmärkt färskpressad citron
rikligt med svartpeppar
salt

Rör ihop och njut! =)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar