onsdag 5 januari 2011

Kalljästa frallor med grevétopping

Ursprungsrecept från Annes Mat.


















Mängd: 15 st
Ugn: 225C, 15-20 min

Ingredienser
 
50 g jäst
5 dl kallt vatten
1 msk flytande kravmärkt honung
1 msk kravmärkt rapsolja

1 kg Saltå Kvarns specialvetemjöl

1 kravmärkt ägg
1-2 dl grovriven grevé

Smula jästen i en bunke och häll i hälften av vattnet. Rör om tills jästen smält. Häll i resten av vattnet och honung, salt och olja. Blanda och häll sedan i mjölet. Knåda degen rejält i minst 10 minuter, gärna 15 minuter. Den ska bli hård och elastiskt.

Lägg den sedan i en ren degbunke (räkna med att den minst dubblas) och smörj in degen med rapsolja. Täck med plat och jäs i kylen över natten.

På morgonen är det dags att baka ut till frallor som läggs på plåt med bakplåtspapper. Jäs frallorna under bakduk i 40 min. Pensla sedan med det lätt uppvispade ägget och strö på ost. Grädda i mitten av ugnen. Ett tips är att spraya ugnen med vatten från blomspruta när man ställt in frallorna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar