tisdag 8 februari 2011

Hemgjord pizza

Gjorde egen pizza i lördags, kändes mycket fräschare och pizzadegen blev riktigt bra.





























Pizzadeg

Mängd: 2 stora pizzor
Ugn: 250°C, 10 - 15 min

25 g jäst
2 dl kallt vatten
♥ ½ dl Änglamark spansk olivolja
♥ ½ msk kravmärkt flytande honung
1½ tsk salt
♥ ½ tsk kravmärkt vitlökspulver
♥ 5 dl kravmärkt vetemjöl special

Rör ut jästen i vattnet och oljan, häll i honung, salt och vitlökspulver. Rör ner mjölet och knåda degen smidig på bakbord. Smörj in degen i olivolja och lägg den i en ren degbunke, täck med plastfolie och ställ i kylen för jäsning. Jästiden får gärna vara lång, det fungerar med 1½ timme men då har den inte jäst till sig ordentligt, 4 timmar minst, men jag rekommenderar att göra degen kvällen innan.

Tomatsås

♥ 1 burk Änglamark hela skalade tomater
1 tsk salt
♥ 1/3 tsk kravmärkt svartpeppar
1 krm chilipeppar
♥ 1 msk kravmärkt rapsolja
♥ 1 tsk torkad kravmärkt basilika

Mixa och krydda.

Tacopizza

♥ 1½ dl Änglamark parmesan, grovt riven
75 g Hälsans kök tärningar a la bacon (fejcon)
♥ ½ burk Änglamark majskorn
♥ 1 halv Änglamark skivad gul lök
lite taco kryddmix (egen eller från påse)
♥ 1 pressad kravmärkt vitlöksklyfta
♥ ½ Änglamark tomat
♥ 5 msk kravmärkt creme fraiche, 34%
ekologiska ärtskott

Sätt på ugnen på 250°C och ställ in två plåtar. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två lika stora bitar. Baka ut den ena till en rund, tunn pizza - endera för hand eller med hjälp av kavel på bakplåtspapper. Bred ut såsen och strö på osten. Lägg på fejcon, majskorn, lök och skivad tomat. Strö över lite tacomix och pressad vitlök. Klicka på creme fraiche. Dra över bakplåtspapperet med pizzan på till en av de heta plåtarna och grädda i ugn 10 - 15 minuter. Lägg på ärtskott strax innan servering.

Grekisk pizza

2 bitar kravmärkt mozarella
60 g kravmärkt fetaost
1 liten skivad kravmärkt rödlök
kravmärkt soltorkad tomat
ekologiska ärtskott

Baka ut den andra halvan av degen på bakplåtspapper, bred på tomatsåsen. Grovriv mozarellan och fördela på pizzan, smula på fetaosten och lägg på rödlöken. Skiva den soltorkade tomaten och lägg på. Dra över bakplåtspapperet med pizzan på till en av de heta plåtarna och grädda i ugn 10 - 15 minuter. Lägg på ärtskott strax innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar