fredag 11 februari 2011

Tekakor med doft av barndom


















Mängd: ca 15 st (beror på hur stora och tjocka man vill ha)
Ugn: 225°C, 8 - 12 min (ta ut när de fått fin färg)

3 dl vatten
2 dl kravmärkt mellanmjölk
50 g kravmärkt smör
2 dl Änglamark havregryn
1 pkt jäst
3 msk kravmärkt ljus sirap
1 Änglamark ägg
11 dl Änglamark vetemjöl
1½ tsk kravmärkt stött kardemumma
1 tsk salt

Häll upp mjölk och vatten i en kastrull, tillsätt havregryn och smöret i mindre bitar. Värm till 37°C. Smula ner jästen i en degbunke och häll på lite av degvätskan, rör ut jästen noggrant. Häll i resten av vätskan, tillsätt sirap och kryddor. Häll i 5 dl vetemjöl och knäck i ägget, se till att ägget rörs ut ordentligt. Tillsätt ytterligare 5 dl vetemjöl och häll upp på bakbord. Degen är nu kladdig och till att börja med lite svårarbetad, men använd återsåtende 1 dl mjöl till knådningen, lite i taget. Degen ska knådas ordentligt i ca 7-10 minuter tills den är smidig, klistrig men inte kladdig, fingrarna ska i prinip nästan fastna. Jäs degen i ren bunke under bakduk i 30 minuter.

Ta upp degen ur bunken och dela den i två lika stora delar. Forma längder och dela varje längd i ca 7 delar. Rulla till bollar och platta ut till tekakor. Lägg på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i 40 minuter under bakduk. Nagga sedan och duscha vatten med blomspruta. Ställ in i ugnen och grädda i ca 8-12 minuter beroende på ugn och tekakornas storlek. Ta ut när de fått fin färg och pensla med lite vatten. Låt dem svalna på grillgaller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar