Idag har jag gjort pizza som jag lämnar som bidrag till bloggen Kalasgotts Månadens Matutmaning. Inspirerad av gårdagens besök på mässan Passion för mat här i Göteborg så blev det lite olika sorters fyllningar. Smaklig läsning! =)
Pizzadeg - kalljäst
Mängd: 2 stora pizzor
Ugn: 250°C, 10 - 15 min
25 g jäst
2 dl kallt vatten
♥ ½ dl Änglamark spansk olivolja
♥ ½ msk kravmärkt flytande honung
1½ tsk salt
♥ 5 dl kravmärkt vetemjöl special
♥ 2 msk kravmärkt hackad färsk dill
Rör ut jästen i vattnet och oljan, häll i honung, salt och dill. Rör ner mjölet och knåda degen smidig på bakbord. Smörj in degen i olivolja och lägg den i en ren degbunke, täck med plastfolie och ställ i kylen för jäsning. Jästiden får gärna vara lång, minst 4 timmar, men jag rekommenderar att göra degen kvällen innan eller till och med två dagar innan.
Den här gången valde jag att använda dill i degen till alla pizzorna, men degen blir också god med spenat, gräslök eller vitlök i.
Tomatsås
♥ 1 burk Änglamark hela skalade tomater
♥ 2 msk kravmärkt creme fraiche
♥ 1 msk hackad färsk Änglamark kravmärkta gräslök
♥ 1½ tsk flytande kravmärkt honung
♥ 1 tsk pressad Änglamark kravmärkt citron
1 tsk salt
♥ 1/3 tsk kravmärkt svartpeppar
♥ 1 msk Zeta kravmärkt rapsolja
Kör ingredienserna i en blender.
Citronsås
♥ 2 msk kravmärkt creme fraiche
♥ rivet skal från en halv Änglamark kravmärkt citron
♥ ½ - 1 tsk pressad Änglamark kravmärkt citron
lite salt
♥ 1 gnutta kravmärkt vitpeppar
♥ 1 - 2 tsk klippt Änglamark kravmärkt gräslök
Svensk ålpizza
♥ ½ pizzadeg
♥ tomatsås
♥ 1 bit Zeta kravmärkt mozzarella
ca 25 - 50 g Scandinavian Silvereel mildrökt ålfié
♥ 100 g kravmärkt Castello Brie
♥ Änglamark kravmärkt purjolök
♥ 4 små kravmärkta gula tomater
♥ ½ Änglamark kravmärkt citron
♥ ärtskott från Tunberg Trädgård
Arbeta ut degen till en stor rund pizza. Jag gör det enklast för hand utan kavel genom att platta till och runda till den lite med händerna och sedan lägga den på bakplåtspapper och arbeta ut den i cirkel. Riv mozzarellan grovt. Bred ut tomatsåsen och strö över mozzarellan. Skiva ålen, purjolöken, tomaten och brieosten i bitar och lägg på på pizzan. Grädda i 250°C i 10-15 minuter. Ta ut pizzan och toppa med skivad citron och ärtskott. Servera med citronsås.
Quattro formaggio - liten
♥ 1/8 pizzadeg
♥ tomatsås
♥ 1/4 bit Zeta kravmärkt mozzarella
♥ 1-2 msk grovriven Änglamark kravmärkt parmesanost
1 liten bit fransk bondost
♥ ½ msk Castello kravmärkt färskost med vitlök
Gör pizzan på samma sätt och fyll på med grovt riven mozarella och parmesan, små bitar av bondosten och en färskosten i mitten. Grädda i 10-15 minuter.
Fransk bondpizza - liten
♥ 1/8 pizzadeg
♥ tomatsås
♥ 1/4 bit Zeta kravmärkt mozzarella
1 liten bit fransk bondost
♥ 1 Änglamark kravmärkt champinjon
♥ 1 liten bit Änglamark kravmärkt gul lök
♥ 1 liten kravmärkt grön tomat
♥ lite hackad kravmärkt vitlök
♥ 1 nypa Santa Maria kravmärkt rosmarin
Gör som ovan och fördela grovt riven mozzarella och bitar av bondost. Dela champinjon och tomat i fyra delar, skiva löken och fördela på pizzan. Hacka vitlöken och strö över tillsammans med rosmarin. Grädda i 10-15 minuter.
Quattro cipolle
♥ 1/8 pizzadeg
♥ tomatsås
♥ 1/4 bit Zeta kravmärkt mozzarella
♥ 1 liten bit Änglamark kravmärkt purjolök
♥ 1 liten bit Änglamark gul lök
♥ 1 liten bit Änglamark röd lök
♥ lite hackad kravmärkt vitlök
Gör pizzan som ovan och fördela löken i skivor. Grädda i 10-15 minuter.
Pizza Pac-man (sambons bonuspizza)
♥ 1/8 pizzadeg
♥ tomatsås
♥ 1/4 bit Zeta kravmärkt mozzarella
♥ 1 liten bit Castello kravmärkt brie
♥ 1 kravmärkt grön oliv
några droppar chipotle-rökt tabasco
Gör pizzan som ovan och fördela ingredienserna. Grädda i 10-15 minuter.
Synd att se att du inte verkar blogga längre! Själv har jag precis startat en egen blogg om recpet och div. produkter med naturligt som ledord! Hoppas du kommer igen! :)
SvaraRaderaMVH
Hanna