



Mayas råg- och grahamsbröd
Mängd: ca 2 mellanstora runda bröd och 8 st frallor
Ugn: 200°C, 15 min småbröden och 25 min de större
Ingredienser
50 g jäst
6 dl vatten, 37°C
3/4 msk salt
♥ ½ dl Änglamark rapsolja
♥ 1 msk ljus kravmärkt sirap
♥ 2-3 st kokta kravmärkta potatisar
♥ 4 dl kravmärkt rågmjöl
♥ 4 dl kravmärkt grahamsmjöl
♥ 6-8 dl kravmärkt vetemjöl
Värm vatten, rapsolja och sirap till 37°C och blanda med jästen i en degbunke. Rör ner salt och pressa i potatisen. Blanda ner allt rågmjöl och allt grahamsmjöl. Rör sedan ned några dl vetemjöl för att få degen smidig och blank, akta så att den inte blir för torr. Arbeta degen kraftigt och låt den sedan jäsa i bunken under bakduk i 40 min.
Knåda degen ordentligt i 7-10 min på mjölat bakbord, baka in resten av mjölet men se till att inte ta mer mjöl än vad som står i receptet. Dela degen i två delar, den ena rullar du till en längd och delar i 8 delar som du sedan rullar till bullar. Den andra delen delar du i två och gör till två runda bröd. Lägg på bakduk och låt jäsa i 20 min.
Lägg bröden på bakplåt med bakplåtspapper och grädda (i mitten av ugnen) småfrallorna i 15 min och de andra två bröden tar du ut efter 25 min. Låt dem svalna på galler under bakduk.
Äppel- och kanelmuffins
Mängd: 15-20 st (beroende på formarnas storlek)
Ugn: 200°C, 10-15 min.
Ingredienser
♥ 2 Änglamark kravmärkta ägg
♥ 1½ dl kravmärkt socker
125 g äkta smör
3 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
♥ 2½ dl kravmärkt vetemjöl
♥ 2-3 små äpplen eller 1 stort
♥ kravmärkt kanel
Smält smöret och vispa ägg och socker pösigt. Vispa i vaniljsocker och bakpulver i sockersmeten och blanda ner det smälta smöret. Rör i mjölet. Gör små tärningar av äpplet och blanda i smeten. Häll upp i formarna och toppa med kanel. Grädda mitt i ugnen i 10-15 min. Känn med potatissticka.
Ser gott ut!
SvaraRaderaTack Li, det blev gott också. =)
SvaraRadera